Vem tänker på den offentliga platsen?

Sundstorget, Helsingborg – en mötesplats?

Ja, kommunen naturligvis säger du. Men bara för att det vi kallar offentlig plats är ett ansvarsområde för kommunal förvaltning så betyder det inte att inte andra än politiker och tjänstemän kan känna ett ansvar. Kyrkorummet är också en offentlig plats tillgänglig för alla medborgare. Det är något som många visar ett stort intresse för. Kyrkan har också många frivilliga i och kring sin organisation. I det civila samhället är den offentliga platsen en mycket viktig institution, här kan hållas möte och demonstrationer, men framför allt bör den offentliga platsen vara ett ställe för spontana möten människor emellan.
I takt med att nästan alla köpcentra idag talar om sig själva som ”mötesplatser” och gör anspråk på att vara någon slags allmän plats så är det hög tid att se över torgen och de centrala gaturummen i städer och förorter och öka deras attraktivitet som platser. Det behövs tyvärr i väldigt många fall.
I dagstidningen San Franscisco Chronicle skrev man nyligen om organisationen SF Beautyful, som är en sextio år gammal organisation och som ser som sin uppgift att framför allt värna den offentliga platsen, the public place. Man gör annat också. Mest kända är man för att en gång sett till att bevara de numera berömda spårvagnarna, the cable cars. Läs mer här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s