Emporia juli 2012

Bilden är tagen i juli och föreställer Emporia sedd från gatan mellan Arenan och köpcentret. Hyllie är en ny stadsdel i Malmö och Arenan och Emporia ligger mitt i denna stadsdel. Här skall så småningom bli bostäder och arbetsplatser är det tänkt. Planen är en rutnätsplan med förhållandevis stora kvarter. Rutnätsplanen är en idé som är lika gammal som staden och fungerar väl än i dag. Så varför tillämpas den inte i den mest centrala delen i Hyllie. Här lägger man i stället en svart låda som skall innehålla det stadsliv som annars en stad med rutnätsplan skulle kunna erbjuda. Svaret är väl helt enkelt det som ägarna till Emporia uttryckt nyligen vid en investerarkongress :Klépierre shopping centers – a mass medium for a captive audience. Det är inte meningen  att Emporia skall bidraga till något folkliv utanför den svarta lådan

 

 

 

En tanke på “Emporia juli 2012”

  1. Är a captive audience ett fungerande concept?

    Dessa lador i lyxförpackning verkar bara ha en ingång vilket är förvånande för att då vill kunderna bara parkera utan för denna men de flesta får parkera mycket långt bort. Det tar då lång tid att handla och dessutom är det bara ett fåtal butiker som får A-lägen. Arkitekturen är sådan att inte några butiker går att nå från utsidan vilket lockar till köp och viljan att gå vidar in i andra butiker. Det är knappast någon som trillar in och köper något. Beslutet att handla måste organiseras i förväg kanske från hemmet eller arbetet där det i många fall finns en dator där man lätt kan köpa från internet. För att locka folk kommer det förmodligen att vara en massa jippon men något som sällan diskuteras är att dessa evenemang sällan ökar företagens försäljning utan däremot minskar försäljningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s