Kristianstad – en fjättrad stad

Bara några dagar efter att SVT visat filmen När Domus kom till stan kom beskedet till Kristianstadspolitikerna att Klépierre och dess chef Laurent Morel, beslutat om investeringen i Östra Centrum.

Jag är väldigt glad. Det här är precis vad handelsstaden Kristianstad behöver, säger Pierre Månsson, FP),. Framför allt är jag väldigt lättad. Det här projektet   har diskuterats väldigt länge och vi har jobbat med det under en lång tid.

Man får förstå en politiker som uttrycker sig så. Har man arbetat länge med ett projekt som dessutom innebär en stor investering så är det klar att det är skönt när det blir av. Därmed inte sagt att det var ett riktigt beslut. Det mesta tyder på att det inte var det.

Filmen om varuhusutbyggnaden som nu alltså återigen visats i SVT beskriver ett Sverige där politikerna drevs med samma övertygelse då man raserade stadskärnor. Varuhusepoken höll ca 16 år. Sen var varuhusidén död. Lika död som köpcentrumidén är i USA. Där byggs inga köpcentra längre av den typ som nu skall uppföras inne i Kristianstads centrum

Som jag tidigare visat i ett inlägg kommer köpcentret som skall kallas Östra Centrum markant avvika från den kvartersstruktur som stadskärnan har i Kristianstad. För att förstå hur stort Östra Centrum kommer att bli kan man jämföra med Gallerian i Stockholm. Detta projekt tillkom då politikerna på den tiden reserverat fyra kvarter för ett Pan Am hotell mot muntligt löfte. Det blev som bekant inget av med det och Gallerian kom dit i stället, 250 m långt. Östra Centrum blir 315 m.

Den rutnätsplan som Kristianstad har, är mycket mer långsiktig än överlevnadsmöjligheten för den jättelåda som nu planeras. I hundratals år har Kristianstads centrum utvecklats och förändrats inom ramen för den struktur som rutnätsplanen innebär.

  • Vad händer om Östra centrum efter några år går samma öde till mötes som köpcentret Entré i Malmö, ritat av samma arkitekter som nu ritar i Kristianstad.
  • Vad händer om utvecklingen av handeln går mot mer internethandel? Denna typ av handel ökar nu med 13 % om året i Sverige?
  • Vad händer om köpcentra blir betraktade som samma obsoleta strukturer som varuhusen en gång. Så är det i USA och Sverige är idag enligt det internationella konsultbolaget DTZ dels det land som har mest köpcentrumyta per invånare och dels en mogen för att inte säga övermogen marknad.

Politikerna är glada och Handelsföreningen också, när bygget väl är färdigt så kommer det att innebära mycket positivt för   Kristianstad som handelsstad, säger Handelsföreningens Martin Nilsson.

Vid alla nya projekt fäster vi alltid våra egna förhoppningar om utfallet.
För Klépierre och dess chef Laurent Morel hymlar man inte med vad det handar om. Den 7 juni i år hade man s.k. investerardagar där man informerade sina ägare om verksamheten. I den powerpointpresentation man visade stod det i klartext:


KLEPIERRES KÖPCENTRA.
Massmedium med en fjättrad publik.

 Så var det med det.

 

En tanke på “Kristianstad – en fjättrad stad”

  1. Helt vansinnigt att inte se till verkligheten. Man kan inte både bevara och rasera stadskärnan. Stad efter stad, t.o.m i det stora USA, som gång på gång utgjort en förebild för Sverige, har man slutat att investera i köpcentra, då man sett de för all framtid negativa följderna: stadskärnan dör! Kristianstad är en speciell stad med sin historiska bakgrund, varför det är en plikt att bevara själva stadskärnan intakt. Det är småbutikerna, småhantverkarna, som håller staden vid liv, inte de många varuhusen, som ALLA har samma utbud åt sina kunder till i stort sett samma priser. TÄNK OM!
    Ingegärd Lindgren-Myrberg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s