När planerarna talar finns inte köpcentra

Under Almedalsveckan hölls en debatt med titeln ”Dags för en stadsminister”. Det var organisationen Sveriges Arkitekter som arrangerade. En hundra minuter lång debatt om stadens framtid, men där ordet köpcentrum var frånvarande.

Medverkande var bl.a.

  • Tomas Rudin, oppositionsborgarråd i Stockholm
  • Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör Malmö Stad
  • Björn Siesjö, stadsarkitekt, Göteborgs stad

Dessa ledande företrädare för planering i våra tre största städer diskuterade svårigheterna att få till mer bostäder. En del av problemen skapades av riksintressen, dvs Länsstyrelser, Boverket och Naturvårdsverket. Det ligger säkert mycket i detta. Men samtididigt med svårigheterna att bygga bostäder, så verkar det inte vara några problem att bygga köpcentra. Här tycks inga riksintressen lägga hinder i vägen. Här släpper kommunerna själva glatt fram köpcentrumprojekt som motsvarar tusentals bostäder i värde. I Malmö är miljardinvesteringarna i köpcentra av en storleksordning som motsvarar 1000 – 1200 lägenheter.

Om detta talade man inte i Almedalen.

Ordet köpcentrum nämndes en enda gång av politikern Tomas Rudin som diskussionen pågick. Han hade blivit besviken en gång när han läste vad som skulle hända fram till 2030 i Stockholm. Det kommer bara bli lite mer köpcentra.

Det hade ju varit värt att någon minut av de hundra minuter som diskussionen pågick att diskutera hur allt mer av de offentliga platserna som köpcentruminvesterarna vill ersätta med sina ”mötesplatser, torg och upplevelser” och som samtidigt dränerar omgivande kommuner på service.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s