Strategiändring för köpcentrumfinansiering.

I den tyska affärstidningen Handelsblatt skrev man den 27 juni 2012 att Commerzbank har beslutat om en omfattande strategisvängning. Man förkastar planen att bygga upp en egen kärnbankverksamhet för kommersiella fastigheter och skeppsfinansiering. Affärsområdet blir fullständigt avvecklat. Commerz Real AG, som driver öppna fastighetsfonder kommer att inordnas i privatkundsverksamheten.

Commerz Real AG äger som bekant köpcentret Malmö Entré vars vakanta lokaler inte minskar. De åtgärder som behövs för att vända denna negativa utveckling kan bli kostsamma. Det är alltid svårare att vända en negativ utveckling än att starta upp från början. När ingen vet hur det kan gå för ett nytt projekt kan man ju tro att det skall gå bra. När väl ca en tredjedel av lokalerna står tomma har man ett facit på att det inte blev som man hoppats och det är svårt att övertyga om en positiv utveckling. I sådana lägen brukar omfattande fysiska förändringar komma till stånd. Om det är det som skall till för Malmö Entré så får man nu vända sig till privatkunder för finansiering i stället för stora Commerzbank.

Ännu intressantare än framtiden för Malmö Entré är Commerzbanks beslut som ett tecken på en ändrad syn på köpcentrumfinansiering. Nyligen beslöt Parisbas S/A, Frankrikes största hypoteksbank att halvera sitt ägande i Klépierre som äger hälften av Steen & Ström (Emporia och Östra Centrum i Kristianstad). Den andra stora köpcentrumaktören i Sverige, Unibail-Rodamco vill sälja Nova Lund för att koncentrera sig på större projekt.

Anledningen till strategiändringen kan vara det nyhetsbyrån Reuters skrev apropos Paribas försäljning. Den ekonomiska situationen tillsammans med ökad andel internethandel har skapat för dålig avkastning på köpcentruminvesteringar.

 

En tanke på “Strategiändring för köpcentrumfinansiering.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s