Almedalen och köpcentra

Att man skulle diskutera konsekvenserna av en kraftig köpcentrumutbyggnad i vissa av våra städer, Malmö t.ex. vid något av de över 1800 arrangemangen under Almedalsveckan, vore inte för mycket begärt. Av de 110 seminarier som stat/kommun och landsting arrangerar är det ett som skulle kunna beröra ämnet. Det heter Behöver städerna en nationell stadspolitik? Arrangör är Delegationen för hållbara städer. För tredje året i rad arrangerar Delegationen för hållbara städer ett seminarium i Almedalen med fokus på städernas klimat- och hållbarhetsarbete.Vilka hinder finns för hållbar stadsutveckling? Vilket behov har vi av en nationell stadspolitik? Hur kan en nationell stadspolitik vara till stöd i svenska städers klimat- och hållbarhetsarbete?

Hållbarhet är alltså som vanligt en klimatfråga, inte om vi kan skapa ett samhälle med hållbart näringsliv, tätortstruktur, attraktiva stadsmiljöer m.m.

Det hade annars varit intressant att lyssna till Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson berätta vad som är hållbart med jätteköpcentret Emporia och dess tretusen parkeringsplatser.

Nu är ju Almedalen en plats i Visby, dit det är mycket svårt att komma om man inte planerer långt i förväg och är beredd att betala dyra biljetter på flyg eller färja.  Skattebetalarna i Malmö och inte minst i de kommuner runt Malmö som drabbas av Emporia får inga svar.

För nästan precis ett år sen skrev Jan Kallberg, doctor of Philosophy, University of Texas at Dallas, en Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet (11 juni 2011) där han spekulerade i vad folk skulle tycka i USA om politiker frotterade sig med lobbyister och särintressen som i Almedalen. Hans kommentar var:

Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i USA. Det skulle nästan leda till den första revolutionen sedan 1776. Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val.

 

 

 

 

 

 

 

En tanke på “Almedalen och köpcentra”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s