Vem är Steen och vem är kollegan Ström?

Namnet Steen& Ström förekommer som initiativtagare till köpcentrumprojekt på flera platser, som Emporia i Malmö och Östra Centrum i Kristianstad. Vilka är dom?
Det låter ju trevligt att ha två namn, Steen och Ström som, man kan prata med. Kring de speciella förhållanden som råder i varje stad, kan man ju, om man behöver, tala med Steen om eller med Ström.  För att bygga en stad krävs det en lokal kunskap och relation med människor som bor där. Beslutsvägarna bör vara korta.
Nu är det emellertid inte riktigt så i fallet Steen & Ström. Namnet Steen&Ström har en historia sen slutet av 1700-talet men är i dess moderna form nog mest förknippat med det första varuhuset i Oslo. Efter en brand byggdes ett nytt varuhus upp  med inspiration från Paris. Det är det varuhuset, Steen & Ström, som fått ge namn åt det företag som idag bygger köpcentra.

Stein Erik Hagen (mannen som sålde Rimibutikerna till ICA) var storägare i Steen & Ström. Han löste ut övriga delägare och sålde Steen& Ström 2008 för 26 miljarder SEK, ett bud som låg nära skamgränsen ansåg Stein Erik.
– Hade jag väntat ett halvår hade jag fått 30 miljarder istället
, sa han efter försäljningen. Köpare var det franska köpcentrumföretaget Klépierre som äger 271 köpcentra i Europa och den holländska fonden ABP, Europas största pensionsfond. ABP har 2,8 miljoner förmånstagare i Holland i statlig och annan offentlig förvaltning, lärare bl.a. Dessa har ABP lovat 7% förräntning på pensionskapitalet.
Hälftenägaren av Klépierre i sin tur, var fram till mars 2012, Frankrikes största hypoteksbank, Paribas S/A. Denna bank sålde i mars 2012 ungefär hälften av sin andel i Klépierre till USAs största köpcentrumägare, Simon Properties och överväger inom ett år att sälja resten. I en artikel av Reuters den 8 mars 2012 kommenteras affären så här:

The sector, particularly shopping mall operators, faces dismal rental and growth prospects as recession and the impact of Internet shopping hit property values and tenant demand.

Om banken Paribas tycker det börjar bli osäkert med köpcentra så är de väl glada att Simon Properties ville köpa. Simon Properties hoppas kanske å sin sida att det skall vara lite bättre marknad i Europa än i USA eftersom man där helt slutat att bygga köpcentra. Kunderna ville inte ha dem. Det var inte för dem man byggde köpcentra – det var fastighetsprojekt som sen tiden sprang ifrån. När skall vi inse detta på den här sidan Atlanten?

 

2 reaktioner till “Vem är Steen och vem är kollegan Ström?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s