Ljungby – vad hände sen?

I Anders Wahlgrens film ”När Domus kom till stan” som jag ofta refererar till, finns ett avsnitt om Ljungby. Lilla Ljungby som är så vackert skildrat av Sven Ljungberg i sina målningar och böcker, drabbades ovanligt hårt av varuhusexpansionen. Detta kan ni se i de första fem minuterna av det avsnitt av filmen jag bifogat nedan. På resa till Stockholm var jag nyfiken att se hur det blev, relativt många år efter Anders Wahlgrens film gjordes.

Byggnaderna som innehöll varuhus är kvar, även det stora hotell Terazza. I det senaste stora EPA huset har man gjort en gallerialösning. Tomma lokaler i det inre visar att det inte går så särskilt bra. De stora  byggnaderna vid Lilla och Stora Torget visar att den skala man en gång valde är svår att rätta till. Exemplen på detta finns i hela landet. Norrköping är ett exempel och i Kristianstad vill man upprepa dessa gårdagens misstag.

Fortfarande finns en levande handelsgata i äldre fastigheter i Ljungby längs Föreningsgatan. Till Ljungbys fördel bör nämnas att man kan röra sig med bil i centrum och att det är gratis parkering i två timmar.

I filmen nämner Sven Ljungberg det som även andra fick höra på annat håll, nämligen att det var ”utvecklingen” som krävde dessa väldiga omvandlingar. Hur motiverar vi idag besluten att tillåta stora köpcentrumetableringar i och utanför stadskärnorna?

  • Behov av mer handelsyta? – Vi har mest köpcentrumyta per invånare i Europa.
  • Det skapar sysselsättning? – Ja, men nånstans försvinner lika många eller fler arbetsplatser i de butiker som tvingas lägga ner.
  • Men köpcentruminvesterarnas behov av att placera kapital i lättöverskådliga projekt?  – Nu börjar vi närma oss sanningen. Det var också vad Sven Ljungberg sa på 60-talet. ”Det finns för mycket pengar”. Varför betraktade man denne man som en stridbar person. Han framförde ju bara det så många fler borde sagt.

Nästa gång ni passerar Ljungby, sväng in och titta på Sven Ljungbergs museum (stängt som alla museer på måndagar) Fortsätt sen rakt in till centrum så hamnar ni vid Gamla Torg och Värdshuset och Märtas café. Där kan ni äta en bra lunch.

3 reaktioner till “Ljungby – vad hände sen?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s