Problemformuleringsprivilegiet, del 1

Problemformuleringsprivilegiet är ett hemskt ord men jag hittar just nu inget bättre. Tacksam för förslag. Skriv det i kommentarsfältet nedan. Ändå betecknar ordet något viktigt. Vem är det som bestämmer vad som skall göras med t.ex handel och service i en stad. I Anders Wahlgrens film ”När Domus kom till stan” blev svaret ofta från politikerna när de skulle motivera rivandet av stora delar av en stadskärna att det var ”utvecklingen”. Få sade emot. Det gjorde däremot konstnären Sven Ljungström när han kämpade mot rivandet i Ljungby.

Jag tänkte därför ägna lite uppmärksamhet framöver åt frågan vem som definierar vad vi bör göra. Först ut är ett konsultföretag som heter Jones Lang Lasalle som är ett stort internationellt företag. I Sverige förvaltar de bl.a. köpcentret Entré i Malmö. JLL är ett företag som ofta anlitas i samband med planerandet av köpcentra, därför är det viktigt att veta vad de tycker

I en liten film som kallas Sweden Market Overview uttalar sig en kvinna från JLL som heter Caroline Jones. Efter att ha upprepat samma påstående fem gånger i början blir det intressant mot slutet när Caroline börjar tala om att ”utveckla” gator så att det blir mer ”variation”. Egentligen pläderar hon för motsatsen. Se själva.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s