Sydsvenskan tar in mitt inlägg om köpcentra

Under Aktuella frågor har Sydsvenskan idag tagit in en artikel jag skrivit med rubriken:
Stora köpcentra hotar tillväxten i omkretskommunerna. Läs inlägget här.
Heidi Avellan kommenterar också inlägget på ledarbloggen under rubriken: Svarte Petter och utsmetade städer.

6 reaktioner till “Sydsvenskan tar in mitt inlägg om köpcentra”

 1. Bra inspel inför ny översiktsplan för Malmö! Jag är politiker i Malmö som kommit in på banan efter att dessa beslut om köpcenter tagits och kan som du skriver inte att önska dem ogjorda. I mina ögon är utvecklingen i Svågertorp dock mer problematisk än de köpcenter som du nämner, kanske för att jag har fokus transportfrågorna. Vi är många som går till Mobilia, kanske blir vi fler efter utbyggnaden och ur den synpunkten är det inte dåligt att det ligger många affärer på samma ställe och jag har därför inte intagit en negativ inställning till denna utbyggnad (väl medveten om att deninnehåller fler bilparkeringar också). Till Svågertorp är dock bara bil som gäller, tom mellan affärerna. Därför undrar jag varför du riktar din kritik mot just köpcentrum?
  Mobilias effekt på närområdet är redan tydlig i form av tomma lokaler på Heleneholm och Nydala. Detta var kanske aldrig bra affärslägen, men nu är de usla även som mötesplatser. Du skriver om påverkan på andra orter, men vad tror du att de nya köpcentrena kommer få för effekter inom Malmö?
  Vi politiker ägnar oss inte åt marknadsanalyser, det är upp till handelns aktörer, men handel och stadsutveckling går inte att skilja åt, varför jag söker bättre verktyg att politiskt hantera de frågor du tar upp och inte minst dialog, så tack för din text!

  Gilla

  1. Hej Karolina och tack för din kommentar.
   Svågertorp är ett område för s k ”big box retail” alltså mycket stora enheter. Bauhaus har en yta av 16 000 kvm. De ligger i trafikorienterade lägen och kan inte placeras lika lätt där t ex Mobilia är.
   Svågertorp har också en plan som ser ut som en kvartersstruktur. I takt med att värdet på marken ökar kan man rätt enkelt omvandla Svågertorp till en stadsstruktur med mer avancerade arbetsplatser och t o m bostäder. Det blivande Emporia blir mycket svårt att göra något annat av.
   Min kritik mot Emporia, Mobilia m fl är att de gör anspråk på att vara ”mötesplatser” och genom sin nya konkurrens riskerar att ta död på ännu mer handel och därmed mötesplatser i omgivningen. De är ett hot mot den tätortsstruktur som Skåne har. Från Mobilias sida hävdar man t o m att köpcentrets historia har något att göra med den f d textilfabrik som var där innan. På så sätt skaffar man sig en autenticitet man inte har. Autenticitet är numer ett av de främsta konkurrensmedlen. Tänk på alla ”shabby chic möbler” som inredningstidskrifterna är fyllda av. Svågertorp är i det fallet ”ärligare”. Det är handel i sitt senaste utvecklingsstadium, innan en stor del övertas av internet.
   De nya köpcentrens påverkan inom Malmö kommer säkert att märkas. I Stockholm finns knappt en livsmedelsbutik kvar på Södermalm. Man får åka till Nacka för att handla mat.
   Jag tycker absolut att politiker skall göra ”marknadsanalyser”. Idag överlåts problemformuleringsfrågan till en handfull konsultföretag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s