Var är det bäst att bo?

Tidskriften Fokus har gjort sin årliga rangordning av svenska kommuner med ambitionen att säga var det är bäst att bo. Det går alltid att diskutera vilka variabler som använts. Men låt oss vara generösa och säga att det ligger en hel del i det man fått fram. I pressen handlar det förstås om vem som är bäst och vem som är sämst. Det varierar en hel del över åren. Det gäller att ligga med på tio-i-topp listan.

Om man ser det på ett annat sätt så kan man säga att de tre storstäderna inte placerar sig särskilt högt. För både Göteborg och Malmö handlar det om placeringar långt ner.

Om man istället studerar de 22 översta placeringarna så visar det sig att 15 av dem är vad vi kan kalla omkretskommuner till de tre storstäderna. Sen kommer en mer spridd fördelning av kommuner i hela landet. De 15 omkretskommunerna brukar hålla sig i toppen år efter år.

I tidskriften har man också en artikel om ”den kreativa klassen” och den hajpade sociologen Richard Florida. Han vann stor internationellt kändisskap med sin teori som passade som en handske i det då poltiskt korrekta budskapet: kombinationen teknik-talang-tolerans. Problemet var att de hipsters som skulle befolka storstäderna flyttade därifrån när de fyllt trettio. Florida räknade aldrig med boendekostnadsvariabeln. Vid de seminarier som hölls om hans teorier i Köpenhamn och Malmö 2006 visade det sig att förklaringsvärdet i många påstådda samband dessutom var otillfredsställande.

Så slutsatsen för min del är den som är mottot för denna blogg: Det urbana livet levs inte bara på storstadens gågator utan i en mycket större region, där vi delar samma urbana värderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s