Svedala centrum på agendan igen

Den 29 maj var jag inbjuden till Svedala Företagsgrupps styrelsemöte för att diskutera Svedala centrums framtid. Anledningen till diskussionen var en förfrågan från kommunens näringslivschef som ville inhämta synpunkter rörande handel, skyltning,trafik mm. Frågorna upplevs lite väl tekniska. Som om en förändring av centrum är ett quick fix. Det är det definitivt inte. Det kommer ta tid.

Gågatan som egentligen är en vanlig gata enligt detaljplanen har sett i stort sett likadan ut sen den skapades 1997, det år bilden är tagen.

Jag redogjorde för mina funderingar kring vad som kommer at hända när de stora köpcentrumprojekten i Malmö blir klara. Det kommer innebära inte bara att handeln får direkt konkurrens. Emporia, Mobilia och Triangeln marknadsför sig som mötesplatser och upplevelser. Man vill helt enkelt att det är där man skall träffas och inte på den ort man bor.

Svedala kommun har idag det största negativa flyttningsnettot av alla kommuner i Skåne. För att vända denna utveckling och få framför allt unga barnfamiljer att vilja flytta till Svedala krävs mer än att bara behålla och eventuellt få några nya butiker. De som flyttar ut från Malmö har vant sig vid det urbana livet med coffee shops och restauranger, mötesplatser m.m. samt en storstadsmässig miljö. Det är klart att Svedala inte kan erbjuda allt detta, men något litet av det. Gågatan bör förtätas vilket innebär att husen bör få flera våningsplan än idag. Precis som köpcentrumbyggarna vet skall man ha en omväxlande och varierad fasad. De långa tråkiga fasaderna på Domus och ICA borde istället vara fler byggnader. Varför inte prova tanken med smala hus i flera våningar där bottenplanet kan (men inte behöver) användas för verksamheter.

En tanke på “Svedala centrum på agendan igen”

  1. Det är förstås oerhört besvärande för Svedala kommun att ha ett negativt flyttningsnetto, dessutom Skånes sämsta. Med Svedalas utomordentliga läge i en tillväxtregion har kommunen alla förutsättningar att växa. Satsningen i Bara är lovvärd och kommer säkert att innebära inflyttningar, men långsiktigt är det småstaden Svedala som måste vara dragloket i kommunens tillväxt. I det perspektivet har författaren en klar insikt i vad som behöver göras. Storgatan måste bli en levande mötesplats där det nödvändigtvis inte behöver finnas enbart butiker, utan minst lika gärna nya bostäder som i sin tur ger underlag för både butiker, restauranger, hantverkare mm.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s