Helsingborgs centrumförstening

Det var en solig söndag i slutet av maj. En behaglig temperatur och nästan vindstilla, det var mitt på dan. Jag var i Helsingborgs centrum, på Kullagatan. Butikerna var stängda, de flesta serveringar likaså. Inte ens Fahlmans hade mer än någon enstaka gäst. Jag borde ha förstått det när jag parkerade i det fina Sundstorgsgaraget. Tomt.

Jag fortsatte Kullagatan över Stortorget som huvudsakligen är en parkeringsplats. Var är Helsingborgs motsvarighet till Lilla Torg i Malmö? En plats i staden som bildar ett rum där det som i Lilla Torgs fall är trevligt att vara och att kolla på folk.

Det måste vara vid Maria kyrka i så fall så jag gick dit. Nix, alla serveringarna var stängda. Några vilsekomna tyska turister tittade frågande på mig.

 

 

 

Jag gick vidare till Bruksgatan.  Bruksgatan har utvecklats till något som tyskarna kalla Fressgasse, alltså en samling likartade enkla caféer eller snabbmatsställen. Den här dagen var det mesta stängt.

Promenaden gick vidare via parken och biblioteket till Södercity och storskaligheten. Läget var detsamma här. Den enda butik  som var öppen var – Åhléns. Åhléns har ju just offentliggjort att de stänger denna butik så det kanske var en sista goodwillgest.

 

 

 

I Helsingborgs Dagblad skrev krönikören Lars Johansson den 14 och 21 april inlägg med rubrikerna City behöver blodtransVISIONER respektive  Det räcker inte med ny gatsten. Lars Johansson beskriver ett Helsingborg han återkom till 2007 som en stad i koma, med likfläckar i form av tomma lokaler. Han beskriver parkeringsproblematiken och att det inte räcker med ny stenläggning. Hans förslag är vidare samarbete mellan fastighetsägare och andra och byggande av större projekt, t ex gallerior. Det tror jag inte på. Att tro att fler gallerior än de f d varuhus man har i centrum skulle vara en lösning är inte gångbart. Handeln har funnit enklare lösningar i externa lägen.Det som gör Helsingborgs centrum så intressant är det som andra städer kommer att ställas inför. Vad skall vi göra med stadens centrum när handeln flyttat ut – till externa lägen och inte minst till internet. Varför märktes ingen aktivitet vid det nya Dunkers kulturhus? Varför känns Sundstorget som en plats man bara får torgskräck för?

Jag åkte därefter ut till Väla Centrum. Här i den behagliga försommarvärmen var det fullt på parkeringsplatserna och inne i centret.

Väla Centrum är emellertid inte framtiden – snarare tvärtom. Väla är det som i USA kallas för en enclosed mall. Det har inte byggts mer än ett enda (2011) sen 2005. Konceptet är stendött och det går inte att få finansiering till nya projekt. Det gör det däremot i Sverige, landet som har mest köpcentrumyta per invånare i Europa. Här drivs projekten fram då investerarna gillar miljardinvesteringar i projekt med ett innehåll som är enahanda. Det är lättare att jämföra om innehållet är likadant i alla centra.

För fem år sen när Lars Johansson återvände till Helsingborg hade jag hållit ett föredrag på en konferens ordnad av Svensk Handel i Malmö. Stadsarkitekten i Helsingborg var där. Senare kontaktade han mig för att diskutera handelns framtida utveckling med tanke på ett projekt han hade för Kullagatan. Kullagatan menade han var Sveriges främsta gågata. Jag skrev ett litet PM där jag beskrev att i framtiden kommer flera centra existera bredvid varandra. Det blir inte bara en stadskärna och resten ingenting. Det kommer att bli en koppling mellan city space och cyberspace. Städerna blir grönare. Social shopping blir viktigare än lonely shoppping. I centrum står inte längre den egentliga butiken utan kundernas upplevelser och erfarenheter långt innan och även efter själva köpet. Staden blir i framtiden iscensatt. Konsumtionen kan sägas representera det mentala liv eller ram kring vilken den samtida staden konstrueras.

Jag hörde aldrig från stadsarkitekten efter att jag skickat honom mitt PM. Det var väl lite för teoretiskt i förhållande till vad han tänkt sig. I efterhand har jag förstått att han ägnade sig åt att byta ut stenen på Kullagatan istället och det tänker man tydligen  fortsätta med.

En tanke på “Helsingborgs centrumförstening”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s