Kedjorna tar över i Danmark

Vi har en bild av Danmark som fyllt av en mängd små butiker. Men landet har också drabbats av de förändringar vi känner till från Sverige. De helägda kedjorna (kallas kapitalkedjor i Danmark) tar över från de kedjor som är ett inköpssamarbete.

För fem år sedan satt de helgda kedjorna på var tredje butik, idag har de nästan 6 av tio butiker enligt Dansk detailhandel.

De frivilliga och de självständiga butikerna har inte nog kapital att stå emot med. Många dukade under rätt snabbt i början av krisen och det är fortfarande många av de självständiga som har det rätt svårt. Butikerna är dubbelt drabbade – från nedgången i konsumtionen och från bankerna restriktivitet.

Vi har sett liknande situationer i Sverige. När en ekonomisk kris uppstår är det de kapitalstarka företagen som överlever och expanderar. Under början av nittiotalet skapade bankerna särskilda fastighetsföretag för sina dåliga panter. Namn som Retriva, Kungsleden,Securum var företag som ägde många hotell, många av dessa vara enskilda företag, stadshotell. Idag är nästan alla ägda av kedjeföretag, ofta norska.

Ur köpcentras synvinkel är försvinnandet av enskilda butiker enbart av godo. Den som har någon erfarenhet av hur köpcentrumägare resonerar vet att de inte tycker om enskilda företagare. De tycker de bara är besvärliga, trots att motsatsen nyligen framfördes från företrädare för Stockholms cityhandel

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s