Varför besöka Lunds centrum?

Vad gör man för att hjälpa en gymnasist inför valet av vidare studier? Då – när det var aktuellt för egen del som förälder, ringde jag Lunds Universitet. Det var ju självklart i Lund det skulle studeras. Jag ringde studievägledningen för den institution som var av intresse, och frågade:

– Kan du rekommendera en bok åt en gymnasist som skapar ett intresse för ert ämne?

Jag glömmer aldrig den besvärande tystnad som uppstod. Det blev inget svar.

Denna episod återkom i tankarna när jag för några år sedan gjorde en utredning åt Lunds stadsbyggnadskontor, med titeln ”Ett attraktivt Lund” (2008). Bakgrunden till utredningen var att Lunds centrum plågades av tomma butikslokaler och en diskussion om byggande av en galleria vid Botulfsplatsen. Jag skall inte fördjupa mig närmare i rapporten. Den finns väl på SBK för den som är intresserad. Mycket hårdraget rekommenderade jag att inte bygga en galleria utan när det gäller handel och service istället satsa på de tråkiga bostadsområdescentra som Lund har.

Nu har Lund fått ett besökscentrum för Domkyrkan så alla intresserade danskar får veta hur det står till med den gamla danska katedralen.

Varför finns det inget besökscentrum för Universitetet, där blivande studenter och alla andra kan få en bild av vad man gör om dagarna. Skulle det inte vara på plats med ett litet besökscentrum för ESS och Max IV likaså? Här finns tre möjliga publikattraktioner. Jag har inte hört ett knyst om att någon funderar i dessa banor.

Glöm gallerior. De kommer inte att lösa problemen med tomma lokaler utan snarare förvärra situationen. Handeln kan inte ansvara för att det blir folkliv i centrum. Det är inte dess upppgift. Inse att tiden ändrats och att andra verksamheter får fylla centrum förutsatt att man skapar platser som är attraktiva.

England visar vägen

David Cameron, den brittiske premiärministern har anlitat en energisk dam som är inne på de tankegångar jag berört ovan. ”Inse situationen”, säger hon. ”Vi måst skaffa andra verksamheter till platser där människor möts för att hålla liv i dessa”

Lyssna på henne här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s