Hur länge kan köpcentra överleva?

 

För några år sedan var jag på en konferens om handel  i Malmö. Jag träffade VD för Steen & Ström som ju är de som nu bygger Emporia.Jag frågade honom om flexibiliteten i Emporia, dvs hur byggnaden kan anpassa sig till förändringar över tiden. ”Inga problem sa han. Alla innerväggar kommer att kunna flyttas”. Jag svarade att vad jag var intresserad av var om byggnaden kan användas till något annat än handel om det en dag skulle bli aktuellt. Jag fick bara en frågande blick till svar.

I USA hade jag kanske fått ett svar, nämligen att det är mycket svårt att göra något av ett gammalt köpcentrum. Den mest kända köpcentrumruinen är nog Dixie Square Mall i Chicago som Blues Brothers rensade i filmen från 1979. Centret är i samma skick sen dess. Träd växer nu upp ur asfalten och taket läcker. I februari 2010 ville några spekulanter ta över och bygga en stor livsmedelsbutik, men det blev för dyrt att riva ruinen. Något nytt köpcentrum lär man inte bygga. Kolla avsnittet med Blues Brothers.

En tanke på “Hur länge kan köpcentra överleva?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s