Gör tvärtom i Vellinge centrum

 

Sydsvenskan skriver den 16 april att ett område norr om det nuvarande torget i Vellinge centrum kan komma att bebyggas med bostadshus och få lokaler för handel. Tanken är enligt artikeln att man vill göra Vellinge centrum mer attraktivt och att handeln kan stödjas genom att området utvecklas. Även bostäder skall få plats i det nya läget.

Vellinge centrum är ett av de lokala centra som kommer känna av den nya konkurrens som skapas i Malmö i form av köpcentran som Emporia och Mobilia. Tanken är god att stärka den lokala handeln men det är inte handelns uppgift att skapa folkliv och trivsamma mötesplatser. Platsbildning av denna typ är kommunens uppgift.

Torget i Vellinge centrum är mest en parkeringsplats som nu fått övervakning med parkeringsvakter för att skapa lite omsättning på parkeringsplatserna. Bakom huset till höger på bilden ovan finns ett slags inbyggt torg (bilden nedan) av en typ som tyvärr skapades på många platser vid utbyggnaden av förortsbebyggelse, ett centrumtorg som ville efterlikna större köpcentra. Det man åstadkom var en byggnad med baksidor åt alla håll och ingen aktivitet på själva platsen.

 

 

 

 

 

I stället för att bygga bostäder och handel på ett område utanför dessa torg i Vellinge borde man överväga att göra tvärtom. Flytta bilarna och bygg på torget. Det är ändå för stort liksom de flesta torg i svenska städer och förorter. Skapa en plats som är trevlig att besöka och vara på. Det handlar om att skapa en plats som har en rumslighet genom omgivande byggnader och som är i en skala som upplevs intim till sin storlek. I detta fall antagligen en fjärdedel av den nuvarande ytan.

Att skapa platser på detta sätt är precis vad Mobilia köpcentrum just nu håller på med. De räknar med att Vellingeborna skall trivas bättre där än i sitt eget centrum. Så behöver det inte bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s