Center Syd gör nya försök

En gråmulen aprildag besökte jag Center Syd. En handfull tomma lokaler och en restaurangavdelning under ombyggnad vittnade om de svårigheter man haft. Jag hann knappt lyfta kameran innan en röst hördes intill mig: ”var kommer du ifrån”. Personen presenterade sig som representant för ägarna. Som sådan är man naturligtvis känslig när någon fotograferar ett ännu inte färdigt ombyggnadsprojekt. Å andra sidan illustrerar detta hur långt ifrån en allmän plats ett köpcentrum är. Ingen skulle fråga mig om jag fotograferade en tom lokal i Lunds centrum. Center Syd invigdes 1991. Det märks att tiden gått. Interiören i Center Syd ser daterad ut. Centret har upplevt bättre dagar. Kävlinge kommun har gått in och stöttat företagarföreningen med 1,2 mkr för marknadsföring. ”Det är en viktig arbetsplats, många arbetstillfällen för kommunen, säger kommunalrådet Pia Almström” Jag har inte hört talas om någon annan kommun som stöttat ett privatägt köpcentrum.2005 sålde det bankägda fastighetsbolaget Tornet för 629 miljoner kronor. Köpeskillingen översteg det bedömda bokförda värdet per 2004-12-31 med 289 miljoner och det bedömda marknadsvärdet med 22 miljoner. Köpare var danska Keops. Ett år senare förvärvade det skandalomsusade fastighetsbolaget Boultbee Center Syd. Nu ägs Center Syd av Cornerstone som i fjol köpte Protego och var med och startade fonden NRF, Nordic Retail Fund. Fonden har sexton investerare, mestadels stora Europeiska pensions- och fondförvaltare. En del av fonden är svensk, en annan finsk. Center Syd finns i bolaget NRF Löddeköpinge.Problemet för Center Syd är det man ser när man kommer utanför. En samling outlets av diverse slag samlade i en oöverskådlig röra som t o m slår Kungens Kurva i Stockholm i oöverblickbarhet. De nya lågpriskonkurrenterna har en bättre relation i förhållandet marginaler / omsättningshastighet. De bryr sig inte om att försöka skapa någon miljö invändigt. Center Syd med sina 21 år på nacken representerar ett tidigare stadium för detaljhandeln. Framöver väntar internethandeln.

 

En tanke på “Center Syd gör nya försök”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s