Nya köpcentra hotar grannkommuners utveckling

De tre köpcentra som nu är under uppförande i Malmö, Emporia (bilden ovan) och Mobilias samt Triangelns utbyggnadsprojekt behöver tillsammans omsätta ytterligare 3 miljarder kronor utöver den omsättning som redan finns (i Triangeln och Mobilia)

De stora projekt det här är tal om tar lång tid att planera och genomföra. Det var omöjligt att förutse att vi skulle få finanskriser och eurokris som påverkar Sveriges ekonomi och konsumenter. Enbart detta faktum visar det orimliga att bygga den typen av projekt, en typ av handelsplatser som totalt övergivits i föregångslandet USA.

Investeringsbesluten har tagit sen lång tid tillbaka, innan Eurokris och minskad konsumtion.Vi ser nu hur hushållen blir mer restriktiva och sparar mer i stället för att konsumera. Ända sen 1950 talet och fram till 1980 talet brukade hushållen spara ca 10% av sina inkomster. Sen kom en period med t o m negativt sparande.

Var skall omsättningen till de tre köpcentrumprojekten komma ifrån?

Låt oss utgå från de utredningar som legat till grund för planbesluten. I handelsutredningen för Mobilia tror man att den nödvändiga ökade omsättningen till 40% skall komma från området utanför Malmö, dvs de kommuner som ligger som en ring runt Malmö och har en sammanlagd befolkning som är nästan lika stor  (48,6%)som Malmös. Av detta beräknas i sin tur 60% komma från de kommuner som ligger i sydost, Trelleborg, Vellinge, Svedala och Skurup. De är dessutom de kommuner som ligger i ”skottlinjen” s as från Mobilia och Emporia. Om beräkningarna för Mobilia gäller så är det högst rimligt att anta att de gäller även för Emporia, men även för Triangeln. Utredningen har uppskattat att tillväxten i köpkraft för sydostkommunerna blir ca 1100 mkr fram till 2015. Av detta beräknas alltså två tredjedelar, ca 700 mkr, tillfalla den nämnda tre köpcentren.

Denna köpkraft skulle istället kunna vara en drivkraft för utveckling av lokal service och samhällsbyggande i de berörda kommunerna.

En tanke på “Nya köpcentra hotar grannkommuners utveckling”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s